Etappe 4 van Wenden naar Wolmirstedt

De vierde etappe is een rit van bijna 92 kilometer. Een rit waarbij we verwachten 4,5 uur op de fiets te zitten met een gemiddelde van rond de 20 km/u. Deze rit heeft meer groen en bezienswaardigheden voor ons in petto dan de derde rit. We komen langs historische plaatsen, zien voor het eerst veel heuvels om ons heen verschijnen en fietsen bijna tot de rivier de Elbe.

Vanuit Wenden fietsen we langs de oostkant van Braunschweig (Brunswijk in het Nederlands) waardoor we de stad niet op de racefiets kunnen ontdekken. Het lijkt een mooie stad te zijn met een prachtig klassiek stadhuis en de bijzondere architectuur van het Happy Rizzi House.

Brunswyck, Old Rathaus, and St Mary’s fountain” door Brunswyk licentie CC BY-SA 3.0

Het Happy Rizzi House is ontworpen door de popartkunstenaar James Rizzi die het gebouw ook zijn naam gegeven heeft. Het bijzondere stukje architectuur dat is gebouwd op een gebied dat nog braak lag na de tweede wereldoorlog. Op dit moment is een deel van de administratie van het van de in Braunschweig gevestigde retailer New Yorker gevestigd in het gebouw en is het rode logo van het bedrijf op de gevel van het Happy Rizzi House te zien.

Happy Rizzi House” door Stefan Schäfer, Lich licentie CC BY-SA 3.0

Verder bij de stad vandaan vinden we een museummolen die midden in het prachtige landschap staat waar wij straks doorheen mogen fietsen.

Abbenrode Elm 210501 081.jpg” door Jürgen Mangelsdorf licentie CC BY-NC-ND 2.0

In deze etappe fietsen we ook over de grens tussen voormalig West en Oost-Duitsland, de Deutsche Democratische Republiek. Bij grensovergang Helmstedt-Marienborn begon de kortste route van West-Duitsland naar Berlijn die veel verkeer trok. Ook kwam veel verkeer naar andere Oost-Europese landen langs deze grensovergang. De overgang is in gebruik geweest van 1945-1990. In de buurt zijn ook een gedenkteken en een museum te vinden waar je meer te weten kunt komen over de bijzondere tijd dat Duitsland opgedeeld was.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grensovergang Helmstedt-Marienborn” door Vincent de Groot licentie CC BY-SA 4.0

Net voor de Elbe stopt deze etappe. De volgende etappe steken we de Elbe over een gaat de route verder in voormalig Oost-Duitsland.

Etappe 4 Van Wenden naar Wolmirstedt

Berichtnavigatie