Deze vijfde etappe start in Wolmirstedt en eindigt na zo’n 5 uur 100 kilometer verderop in Lutherstadt Wittenberg.

De etappe start net boven Maagdenburg in Wolmirstedt. Direct na de start steken we de Elbe over en fietsen we richting het oosten. In de buurt van waar we oversteken is de kanaalbrug Maagdenburg te vinden. Een brug waarmee schepen in het Mittellandkanaal ongelijkvloers de Elbe kunnen oversteken. De ruim 900 meter lange, in 2003 opgeleverde, brug bespaart de schepen 12 kilometer omvaren.

Kanalbrücke Magdeburg Luftbild” door Gregor Rom (Haster) licentie CC BY-SA 4.0

In het stuk na het oversteken van de Elbe lijken we weinig bezienswaardigheden tegen te komen, totdat we bij Coswig komen. Hier komen we Kasteel Coswig tegen. Het kasteel wordt voor het eerst in 1342 genoemd. In de eeuwen erna is het in bezit geweest van Duitse edelen en heeft het veel rollen vervuld tijdens oorlogen. Het is bijvoorbeeld ingezet als gevangenis en als ziekenhuis.

Schloss Coswig / Anhalt” door Danny Sotzny licentie CC BY-NC 2.0

Na Coswig komen we in Lutherstadt Wittenberg. Deze stad heeft een historisch centrum met gebouwen die sinds de Reformatie niet van vorm zijn veranderd. In het stadscentrum is UNESCO-werelderfgoed te vinden in de vorm van onder andere het Melanchthonhuis, het Lutherhuis en de Kasteelkerk. De vele op de kaart gemarkeerde attracties geven aan dat er veel te zien is in deze stad: een mooie stad om de etappe te finishen.

Melanchtonhaus© Alexander Savin, WikiCommons

Etappe 5 Van Wolmirstedt naar Lutherstadt Wittenberg

Berichtnavigatie