Onze missie: €90.000,- bij elkaar fietsen
De meeste roma leven onder erbarmelijke omstandigheden in Roemenië. De roma bestaan niet voor hun eigen overheid en worden door landgenoten aangezien als uitschot en worden gediscrimineerd. De roma leven in een door lokale overheid aangewezen stukje grond, ver weg van de ‘normale mensen’. Dit is als het ware hun dorp. Elk dorp bestaat dus eigenlijk uit 2 gedeeltes: een niet roma dorp en een roma dorp.

De leefomstandigheden zijn slecht. Veel roma dorpen hebben geen elektriciteit en stromend water. Laat staan riolering. Behoefte wordt gedaan in de eigen ’tuin’. Grote gezinnen leven in ‘huizen’, vaak van zelf gebakken klei en wat er verder gevonden wordt. Sommige gezinnen leven in een, wat voor ons lijkt op, een kippenhok. Of in gat in de grond.

Onze missie
Wij willen 12 gezinnen helpen aan een nieuw huis en 6 dorpen helpen met het opzetten van een landbouwproject. Hieronder zie je het gebied en de dorpen waar de gezinnen wonen.

Foto’s
Om je een indruk te geven van de dorpen en de woonsituatie, zie je hier onder een aantal foto’s die Imre heeft gemaakt van gezinnen en hun huizen. Voor de gezinnen die op de foto staan willen we graag een nieuw huis bij elkaar sponsoren. Hoe deze nieuwe huizen er uit zien, vind je

Imre en Maria
Deze huizen gaan wij niet zelf bouwen. Het bij elkaar gefietste geld wordt beheerd door Imre en Maria Koszta. Deze lokale leiders werken al jarenlang met en voor de Roma in deze dorpen. Met een totaalbedrag van €90.000 kunnen zij de 12 huizen en 6 landbouwprojecten realiseren.

 De 12 nieuwe huizen

Zoals je hier boven kunt zien zijn de huizen er zeer slecht aan toe. De huizen die we willen laten bouwen voor deze gezinnen zijn eenvoudig van aard, hebben een waterdicht dak, een deur, ramen en een overkapping. Binnen is er ruimte voor een keukentje, een wc en is er 1 slaapkamer en een woonkamer.

In oktober 2021 zijn we met stichting ro-manna naar Roemenië afgereisd. Tijdens deze reis zijn er diverse foto’s gemaakt van woningen in aanbouw. Zo krijg je een beeld van de nieuw te bouwen woningen.